Навсякъде по Средиземноморието в горещите летни дни се случва едно и

...
Навсякъде по Средиземноморието в горещите летни дни се случва едно и
Коментари Харесай

Вечерните раздумки в испанско село кандидатстват пред ЮНЕСКО

Навсякъде по Средиземноморието в горещите летни дни се случва едно и също: животът не замира със залеза на слънцето, а тъкмо противоположното. Когато дневните температури паднат, мъже и дами, баби и деца се стичат на открито, с цел да поддържат връзка и да се порадват на настъпилия живителен студ. Седи се освен по заведения и площади, а по парапети, пейки и даже столове, изнесени от у дома.

Хосе Карлос Санчес, кмет на Алгар в южната испанска провинция Андалусия, смята, че ръководеното от него село има специфичен принос в тази област. Предприемчивият селски отличник поде акция вечерният обред, прочут в родината му като charlas al fresco, да бъде приет от ЮНЕСКО като нематериално културно завещание. 

ЮНЕСКО, както знаем, е организацията на Организация на обединените нации, която дава отговор за науката, културата и образованието, и в нейния лист на нематериалните културни полезности към този момент са вписани действия като приготвянето на неаполитанска пица, културата на сауната във Финландия или надпреварата по косене на трева в Босна и Херцеговина.  

 

Алгар е населено място с към 1400 поданици

 

в най-югоизточната част на Испания, покрай град Кадис. То е едно от така наречен бели села в Андалусия, известни с боядисаните си в снежнобяло къщи, само че е надалеч от славата на туристическите Ронда или Сетенил де лас Ботегас. Хосе Карлос Санчес се пробва да притегли внимание и средства към земеделската общественост, настоявайки локалният обред на другарство да бъде включен сред скъпите международни практики и традиции. 

" Целта ни е да защитим вековния бит от нахлуващата опасност на обществените медии и малкия екран ", споделя 38-годишният Санчес пред английския в. " Гардиън ".  Charlas al fresco е

 

тъкмо противоположното на обществените медии,

 

тук става въпрос за диалози лице в лице. "

Това е нов метод да се мисли за спонтанните, постоянно банални събирания, които от дълго време обезпечават отмора от жегата, призна той. Всеки път, когато види фамилии, близки и съседи в бялото село да излизат пред къщите си, кметът вижда в това изпитание за съхраняване на традицията.

" Но не е това, което беше ", с малко горест признава Санчес. " Затова желаеме да се върнем към това всички да са пред вратите си, навън, вместо да скролват във Facebook или да гледат телевизия в домовете си. "

Самият Санчес редовно прекарва меките летни вечери

 

на прага пред къщата на своята 82-годишна майка

 

И бърза да изброи многочислените изгоди от charlas al fresco: от спестяванията на електрическа сила, получени от изключването на климатика за няколко часа до възприятието за общественост със съседите, подсилвано от шерването на клюките от деня или коментирането на последните вести.

Вечерните диалози оферират и психически комфорт и пъдят самотата във време, когато загрижеността за душевното здраве се е изострила след тестванията, породени от коронавирусната пандемия. " Жителите излизат на улицата и вместо да се усещат сами, получават самобитна лечебна сесия ", споделя 38-годишният кмет. " Те споделят своите истории и компликациите, през които минават, а съседите се пробват да им оказват помощ ".

Санчес споделя пред " Гардиън ", че жителите на Алгар одобряват неговото желание да се бори за място измежду международното културно завещание. " Засега не сме получили никакви рецензии, всички реагират доста позитивно ". Той чака отговора на ЮНЕСКО по отношение на идващите стъпки, които е належащо да се подхващат, само че е наясно, че административният развой може да отнеме години.

Междувременно неговият поход за признание на локалния бит е довел до засилен медиен интерес в страната и чужбина към непознатото бяло селце. " В Мадрид научиха за Алгар. Също и в Барселона. Така че получаваме и гратис разпространение на общината. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР